Identiteit

Dit is wie je bent. Je blauwdruk. Je kern. Je authentieke zelf.

Als je niet volledig jezelf kunt zijn, kun je niet gelukkig zijn. Kom je niet tot volle bloei, je doel. Je leeft niet werkelijk. Je kunt niet geven, wat je zou willen geven en je kunt niet ontvangen. Er is dan vaak geen gezond besef van eigenwaarde, je vindt het moeilijk grenzen aan te geven en voor jezelf op te komen en maakt keuzes die eigenlijk niet bij je passen. Je vindt anderen vaak eng en het leven maar moeilijk.

Er zijn niet veel mensen die precies duidelijk hebben wie zij zijn en wat zij willen.

Eigenlijk doet men vaak maar graag, wat ze denken dat de omgeving zou plezieren, zodat er geen extra gedoe komt. Aanpassen dus, voor de lieve vrede.

Dit is voor velen een bekend systeem, want men heeft het al vanaf de vroeg(st)e jeugd aangeleerd.

Alleen ik kan doen wat ik doe, op de manier waarop ik dat doe.

Elk kind wil de goedkeuring van zijn ouders.

Elk kind wil elke dag de goedkeuring van zijn ouders in hun ogen lezen en in hun gedrag merken en voelen. Als dat er niet of nauwelijks is, denkt het kind dat er iets mis is met hem en gaat zich aan de situatie aanpassen. Het gaat meebrengen waardoor het in ieder geval gezien wordt. Of dit dan gedrag is wat positief of negatief beloond wordt, kan een kind vaak nog niet goed inschatten.

Vanuit deze wisselwerking doet een kind zijn `boodschappen` op, blijft zich in dit gedrag herbevestigen, trekt er in de loop der jaren zijn conclusies uit en raakt overtuigd van bepaalde zaken over zichzelf, waarnaar hij zich vervolgens ook in volwassenheid blijft gedragen.

Keuzes die vanuit dat systeem van het aangepaste kind zijn gemaakt, gaan bij het ouder worden steeds meer knellen, als men niet handelt, getrouw aan zichzelf. De energie raakt op. Het zelfverlies kan depressief maken en het gebrek aan energie en levenslust en zaken `maar volhouden` die eigenlijk niet met je kloppen, kunnen maken dat je opgebrand raakt en in een burn-out wegglijdt.

Wat je gelooft over jezelf, daar handel je naar.

Waar ben je? Wie was je? Waarheen wil je?

In de therapie gaan we kijken waar we je weer op kunnen vissen; Waar ben je? Wie was je ook alweer en waar wil je heen? En is dat haalbaar of wat heb je nodig om weer trouw te kunnen handelen vanuit jezelf?

De zoektocht naar dit Zelf, je eigen identiteit, ook qua geaardheid, kan enorm intensief zijn.
Je kunt je egoïstisch voelen omdat je zo druk met jezelf bezig bent. Je kunt je bezwaard voelen uit angst wat je gaat ontdekken als je de lamp naar binnen aanzet.

“En wat gaat iedereen vinden, als ik bepaalde dingen niet meer doe, omdat ik heb geleerd dat ik mag kiezen? Zullen ze me niet wegdoen, als ik soms eens nee ga zeggen? Hebben ze mij nog wel lief, als ik misschien wel helemaal verander?”

Dit soort vragen komen regelmatig voorbij in mijn praktijk.

Allereerst: Ja, er kan veel veranderen, maar altijd ten goede. Het mooie is nl. dat je thuiskomt in je hart. In je energie en creativiteit. Je gaat weten wie je bent en wat je wilt en hoe je dat gaat doen. Je vindt vrede met jezelf en kunt je hart in liefde laten stromen, in en uit, i.p.v. dat het ingepakt is in een overlevingssysteem wat vaak voelt als een harnas, waarin je je eigenlijk niet kunt bewegen. Alsof je op slot zit. Je voelt eigenlijk niets meer.

De mensen die van je houden, gaan een nog mooier mens zien dan je al was. En zij zullen het fijn vinden als jij gelukkiger en steviger in het leven komt te staan. Daar plukken zij uiteindelijk ook de vruchten van.

Waarom is jezelf zijn niet genoeg?

Werkwijze

Het is mijn passie en kracht een sfeer van onvoorwaardelijke acceptatie en veiligheid mee te brengen in ons contact, waardoor jij de ruimte gaat voelen naar binnen te kijken. Alles onder ogen te durven zien en zaken te kunnen verwerken en opruimen. Je doet nieuwe ervaringen op, wat weer bouwstenen zijn voor in je dagelijkse realiteit, buiten de praktijkdeur.

De regie terugnemen. Authentiek en autonoom kunnen zijn en in liefde met anderen kunnen verbinden geeft grip en levensvreugde.

Kijk voor aanvullende informatie bij Volwassenen of Tieners.

Authentiek en autonoom kunnen zijn in liefde met jezelf en de ander.

Kom in contact met mij

Neemt u gerust contact met mij op voor overleg en het eventueel afspreken van een intakegesprek. Aan de hand daarvan kunnen we dan beide kijken of we met elkaar het therapieproces in willen en kunnen gaan.