Voor wie is praktijk Thuis?
Ik ben Ine van den Blink
moeder van drie kinderen en zo`n 28 jaar werkzaam geweest als A-verpleegkundige in een Algemeen ziekenhuis.
Nadat God werkelijk betekenis kreeg in mijn leven, is er heel veel veranderd, voor mij persoonlijk en in relatie tot anderen. Ook mijn verlangen meer zinvol bezig te zijn met de mens die innerlijk lijdt, werd steeds groter. Ik ben op dit gebied begonnen als psycho pastorale hulpverlener, waardoor mijn verlangen naar meer verdieping en daadwerkelijk de ander op weg kunnen helpen, alleen maar toenam. Het bleek echter nodig, eerst mijzelf en mijn eigen leven onder ogen te zien en daarvoor een proces van heling aan te gaan. Dit proces van ’thuiskomen’ blijkt een niet te stoppen groeiproces; Soms best ingrijpend, maar wel rijk en levengevend.
als je niet kunt zijn wie je bent…
er kunnen diverse redenen voor zijn, waarom je als het ware naast jezelf bent gaan leven om maar te kunnen voldoen en/of staande te kunnen blijven, onder alles wat op je afkomt. Ooit was dit (over)leven helpend, maar in volwassenheid kan het je gaan beklemmen en belemmeren.
Je bent dan eigenlijk van je oorspronkelijke authentieke zelf-je hart, min of meer vervreemd geraakt. Je ervaart misschien innerlijke onrust, leegte, twijfel, angst, onzekerheid, een negatief gevoel van eigenwaarde, problemen in relatie tot anderen, of zelfs onverklaarbare lichamelijke klachten.
De diepste laag wat ons bij onszelf vandaan houdt bestaat uit schuld- en schaamtegevoelens.
therapie daar is moed voor nodig… moed is bang zijn en toch doen…
Je komt weer in contact met je ware zelf; wie was ik ook alweer, wat klopt eigenlijk wel en niet met mijn echte zelf, in mijn huidige dagelijkse realiteit? Waar wil ik eigenlijk heen? Ik ben er voor je, op weg naar jouw thuis.
Laat ‘het christelijke‘ geen belemmering voor je zijn; het zegt alles over het fundament onder mijn bestaan, van waaruit ik kan zijn, leven en werken.
De belangrijkste levenstaak is `ja-zeggen` tegen jezelf.
Een goede therapeut is
- Vooral ook gewoon mens en niet persé `heel`, maar heeft wel zowel het licht als de pijn in zichzelf ontdekt. Zij is vaak ook door het leven getekend, maar kan haar pijn nu ombuigen naar kracht en zodoende zich inzetten voor anderen.
- Nooit overheersend. Zal naast je staan. Durft je te raken en zelf geraakt te worden.
- In staat diep naar binnen te kijken, de ander écht te zien, voorbij maskers en woorden.
- Niet bang voor heftigheid en laat je ervaren dat jij er helemaal mag zijn, met alles wat je met je meebrengt.
- Bekend met zich onveilig en kwetsbaar te voelen. Durft zich met deze gevoelens te verbinden en kijkt vanuit deze kwetsbaarheid in zichzelf, naar de ander. Zij kent de weg in het donker maar al te goed, maar blijft ook het licht zien.
- Niet bang in stilte te zijn, los te laten en waar het eigenlijk om gaat, te volgen.
- In staat de ander dusdanig te helpen dat diegene weer in verbinding kan komen met alles wat hij/zij al zo lang uit de weg ging.
- Bereid van situaties en elke cliënt te leren.
- Zich bewust van het feit dat het niet gaat om bepaalde tools, maar om de ontmoeting van hart tot hart.
- Ontroerd en verwonderd door wat zij voor anderen mag betekenen.